Invoering T-rijbewijs per 1 juli 2015

Invoering T-rijbewijs per 1 juli 2015

Voor bestuurders van Landbouwvoertuigen was 1 juli 2015 een historische datum. Dan wordt namelijk het T-rijbewijs ingevoerd voor bestuurders van landbouwtrekkers en zelfrijdende werktuigen. 

Iedere bestuurder die is geboren na 30 juni 1999 moet dan dit rijbewijs behalen om met deze voertuigen op de openbare web te mogen rijden. Het T-rijbewijs is niet alleen verplicht voor bestuurders van landbouwvoertuigen, maar ook voor hen die rijden met grondverzetmachines, zoals graafmachines, wielladers en verreikers.

Overgangsregeling

Er komt een overgangsregeling voor bestuurders die nu al met (land)bouwvoertuigen rijden. Zij hoeven dus niet allemaal het nieuwe T-rijbewijs te behalen. Voor de huidige bestuurders volstaat het personenautorijbewijs (B-rijbewijs) dat is behaald voor 1 juli 2015. Bij de reguliere verlenging van het B-rijbewijs wordt de categorie T dan automatisch bijgeschreven. Daarnaast volstaat ook het trekkercertificaat. Dat certificaat moet dan wel binnen 1 jaar (voor 1 juli 2016) worden omgewisseld voor het T-rijbewijs.